Supliment de colagen

Colagenul este cea mai bogată proteină din corpul nostru, așa că nu este de mirare că a câștigat atât de popular ca supliment. Se adaugă la orice, de la cafea fierbinte și supe la smoothie-uri puternice și chiar produse de patiserie. Dar este acest ingredient la modă într-adevăr tot ceea ce s-a crezut să fie? Cu multe pretenții de reducere a ridurilor, îmbunătățire a digestiei și a vă ajuta să vă dezvoltați mușchii, pudra de colagen și pastilele au devenit o bază pe rafturile magazinelor alimentare.

supliment cu colagen

Practic, colagenul este o proteină structurală care ține pielea, mușchii, oasele și ligamentele împreună. De asemenea, ajută la asigurarea elasticității articulațiilor și tendoanelor. Pe măsură ce înaintați în vârstă, producția de colagen încetinește, ceea ce poate duce la oase casante și lasarea pielii. Colagenul se găsește în tot corpul, dar este produs cel mai abundent în oase și piele. Poți obține aceleași beneficii dacă mănânci o dietă bogată în proteine, care susține, de asemenea, oase și mușchi sănătoși.

Când vine vorba de suplimente de colagen, cel mai popular tip se numește peptide de colagen. Acestea sunt șiruri mai mici de aminoacizi care alcătuiesc colagenul și sunt mai ușor de digerat și absorbit. Peptidele de colagen pot fi găsite atât în surse bovine (vacă), cât și în surse marine (pește). Le veți găsi sub formă de pulbere pe care le puteți adăuga în lichide sau alimente calde și reci sau în capsule care pot fi înghițite.

Supliment de colagen – Este acest ingredient la modă într-adevăr ceea ce ar trebui să fie?

Cea mai frecventă utilizare a acestor suplimente este de a ajuta la îmbunătățirea elasticității pielii și la reducerea liniilor fine și a ridurilor. Studiile arată că atunci când sunt luate pe cale orală, aceste peptide sunt absorbite de organism și pot crește nivelul de colagen din celulele pielii, ceea ce poate duce la mai puține riduri, mai puține pete solare și o piele mai netedă (8).

Alte beneficii potențiale ale consumului de peptide de colagen sunt că pot ajuta la promovarea unghiilor și a părului sănătoși, îmbunătățirea sănătății intestinale, creșterea densității osoase și reducerea durerilor articulare. Dar cercetările în aceste domenii sunt limitate și sunt necesare mai multe studii.

Un studiu recent pe 66 de femei aflate în postmenopauză a arătat că cele care au luat un supliment de hidrolizat de colagen timp de șase luni au observat o reducere mai mare a durerii de genunchi decât grupul placebo (13). Acest lucru este promițător, dar sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste rezultate și pentru a vedea dacă efecte similare apar și în alte populații, în special în cele din țările cu venituri mici.

Cercetătorii din acest studiu au observat că persoanele care au luat colagen au avut niveluri mai mari de colesterol HDL, ceea ce este bun pentru sănătatea inimii. Dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma această descoperire și pentru a vedea dacă alți nutrienți, cum ar fi acizii grași omega-3, pot juca un rol. De asemenea, sunt necesare mai multe studii pentru a analiza siguranța pe termen lung a luării acestor suplimente și dacă pot fi utilizate pentru a trata afecțiuni precum artrita reumatoidă. Deocamdată, cea mai bună modalitate de a ajuta la prevenirea și gestionarea artritei este o dietă echilibrată care include exerciții fizice regulate și un aport adecvat de calciu. (14) – (14). În plus, limitarea băuturilor dulci și consumul mai mult de pește, legume cu frunze, nuci, fasole și leguminoase pot ajuta în primul rând la prevenirea și tratarea artritei (15). (14) – (17). Pentru mai multe sfaturi despre gestionarea RA, consultați acest ghid de la Fundația pentru artrită.

Supliment de colagen – Este acest ingredient la modă într-adevăr ceea ce ar trebui să fie?

Post navigation


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *